FODMAP-Arm dieet / Intoleranties

Wat is Fodmap?

10 tot 15 % van de bevolking heeft last van het prikkelbaar darm syndroom waarvan de oorzaak nog altijd niet is gekend. Dit komt hoofdzakelijk omdat er meerdere oorzaken zijn in het ontstaan van deze aandoening. Een behandeling om deze aandoening te genezen is er echter nog niet.

a) symptomen:

Deze hebben steeds een effect op de kwaliteit van je leven.
Ze kunnen zeer wisselend zijn en gaan van:
- constipatie tot een waterige diarree
- opgeblazen gevoel
- winderigheid
- vermoeidheid
- veel boeren laten

Je levenstijl, hectisch en/ of stressvol, kunnen deze symptomen triggeren of verergeren.

Het is wel belangrijk voor je met dit dieet begint dat je dit eerst bespreekt met je dokter. Dit is noodzakelijk om te zien of er toch geen andere darmziekte onderliggend zijn.

b) behandeling:

Om de klachten te verminderen, kunnen we beroep doen op het fodmap-arm dieet.
Dit is een verzamelnaam voor bepaalde koolhydraten die elke dag in onze voeding voorkomen. Deze worden slecht opgenomen in onze dunne darm waardoor ze onverteerd in onze dikke darm komen. Bij mensen met een hogere gevoeligheid kan dit klachten gaan geven.
In de dikke darm kunnen ze dienen als voedsel voor onze darmbacteriën en gaan ze gisten. Ze kunnen ook vocht  aantrekken waardoor de darmen opzwellen. Dit vocht en gas zorgt ervoor dat de druk in de darm verhoogt met als symptomen: opgeblazen gevoel (buik die precies 5 maand zwanger is), krampen, winderigheid, diarree/constipatie.
Om minder vocht en gas aanwezig te hebben in onze dikke darm, gaan we fodmap-arme produkten eten om te zien of zo deze symptomen verminderen. 

c) het dieet:

Om te zien welke fodmap's je juist deze symptomen geven, dienen we dit te gaan uitzoeken.
Eerst gaan we kijken of het dieet, dat normaal de symptomen verhelpt bij meer dan 70% van de mensen, ook werkt voor jou. Dit doen we d.m.v. het eliminatiedieet. Gedurende 2 tot 3 weken worden alle fodmap's vermeden. Je zult merken, als het dieet voor jou werkt, dat de klachten zeer snel zullen verminderen en zelfs verdwijnen. Het geeft je darmen ook de tijd om tot rust komen.
Na deze fase gaan we kijken van welke fodmap's je juist last hebt. Dit doen we in de herintroductiefase. We gaan alle verschillende fodmap's apart terug in onze eetpatroon zetten.
Dit dient om juist te zien, welke fodmap's je de last geven. Het is een zeer individueel dieet en het is daarom ook belangrijk dat je je laat begeleiden door een diëtiste zodat er zeker geen tekorten in je voedingspatroon sluipen. 


wat is intolerantie?

In tegenstelling tot allergiën, zijn intoleranties reacties op bepaalde voedingsstoffen zonder een immuunreactie van het lichaam.
Het lichaam reageert hier op met maag/darmklachten, moeheid, hoofdpijn.....
Een gekend voorbeeld is lactose-intolerantie. Men kan de lactose in de voeding niet verteren omdat het enzyme "lactase" ontbreekt in de darm. 
Glutenintolerantie is hier een ander voorbeeld van. 

Als diëtiste kan ik je advies geven m.b.t. intoleranties
Samen bekijken we welke voedingsmiddelen in verband staan met deze intoleranties en wordt je voeding aangepast zodat de klachten afnemen. Het doel is dat er genoeg variatie in de voeding blijft.

 

Diëtiste Mieke Mees  uit Wilrijk (Antwerpen) geeft advies inzake voedselintoleranties en allergieën.

Contacteer de voedingsdeskundige voor bijkomende informatie en/of vraag een intake-gesprek met haar aan ► Mieke Mees voedingsdeskundige - intoleranties